Nationale Jongeren herdenking

13.00 – 15.00

Op 4 mei vindt in Rotterdam de derde editie van de Nationale Jongerenherdenking plaats. Een bevlogen jongerenredactie ontwikkelt en voert het speciale herdenkingsprogramma in Rotterdam uit, met onder andere The Smartphone Orchestra en een multidisciplinair foyerprogramma. Om 21.00 uur start de voorstelling 4 Degrees of Freedom, waarvoor choreografen van Conny Janssen Danst, Jeugdtheater Hofplein, Scapino Ballet en Lore Borremans in een dialoog met jongeren uit de stad choreografieën hebben ontwikkeld rond het thema ‘Geef vrijheid door’. 

De NJH jongerenredactie is een groep jongeren in de leeftijd van 18 tot 30 jaar. Zij organiseren, produceren en programmeren het programma van de Nationale Jongerenherdenking voor 4 en 5 mei. Als deelnemers aan de jongerenredactie schrijven, ontwikkelen, tippen en filmen zij over alles wat volgens hen niet (of juist wel) mag missen op het gebied van herdenken en vieren van vrijheid.

Speciaal voor het Bevrijdingsfestival Zuid Holland organiseren zij het jongerenprogramma van het  Vrijheidspodium. Benieuwd hoe zij de vrijheid vieren? Kom ze checken tussen 13.00-15.00 uur en 16.45-18.00 uur. Ze gaan er een mooi feest van maken op Bevrijdingsdag!

Gedurende het hele programma – Workshop Vrijheidsplaatje

Woordkunstenaar Wessel Klootwijk bevraagt het publiek. Wat betekent vrijheid voor jou? In hoeverre voel je je vrij? Nemen we vrijheid lichtelijk voor lief, of kunnen we elkaar liefhebben dankzij vrijheid?

Met jouw antwoord draag je bij aan een kunstinstallatie op het bevrijdingsfestival! Teken of beschrijf letterlijk je eigen plaatje van vrijheid en voeg het toe aan het object. Jouw boodschap, mening, quote of tekening mag je na 18:00  ophalen bij het Vrijheidspodium.

13:00 – 13:05   Opening door host DarryBrownn

DarryBrownn is een Ras Rotterdamse Spoken Word artiest en Comedian die met zijn gevatte opmerkingen elk publiek tot extase kan brengen. Op Bevrijdingsdag host hij het Vrijheidspodium als onderdeel van de Nationale Jongerenherdenking waar hij vorig jaar als artiest op het podium stond.

13:05 – 13:25   Freedom Mic + DJ S!RENE

Tijdens de Freedom Mic nodigen we jonge spoken word artiesten uit die voordragen over vrijheid zoals Anne Pennock, Zaire Krieger, Martin de Kan alias Blaxno en Cindy Steward. Als founder van het multidisciplinaire podium Verbalism zal Carina Fernandes als creatieve hurricane, bekend van haar rauwe Rotterdamse sound de artiesten begeleiden en bij elkaar brengen.

DJ S!RENE laat zich het best omschrijven als DJ en producer met een eclectische stijl die veel invloeden van HipHop, R&B, Future Beats, Dancehall, Disco Funk, Afro House & Baile Funk moeiteloos combineert en zorgt voor de nodige beweging op de dansvloer. Naast DJ is hij ook actief als producer en zijn z’n edits te horen op BBC Radio, 1XTRA, FunX en bij internationale artiesten als Mr. Carmack & JSTJR.

13:30 – 13:55   Freedom Talk + DJ S!RENE

Rajiv Bhagwanbali alias ‘Jiv the Chief’ is geboren in Paramaribo, Suriname en opgegroeid in Rotterdam. De stad die rijk is aan zoveel verschillende bevolkingsgroepen. Zowel als dansers, als masseur en als host is Jiv altijd bezig mensen met elkaar te verbinden. Het maakt niet uit welke achtergrond je hebt. Als je maar in verbinding wilt staan met de ander.

Tijdens de Freedom Talk interviewt ‘Jiv the Chief’ drie opkomende jonge Rotterdamse artiesten over hun idee van vrijheid. O.a. hoe vrij kan je zijn in Nederland en is die vrijheid voor iedereen zo vanzelfsprekend? In Walk of Freedom daagt Jiv het publiek uit om letterlijk te staan voor vrijheid. Waar sta jij?

Daarna is het weer tijd voor DJ S!RENE!

14:00 – 14:25   Charlotte & Bibi

Charlotte & Bibi zijn terug als cabaret duo. In 2017 wonnen zij de Kunstbende Finale en traden ze op tijdens Oerol en Lowlands. Dit jaar toeren ze als voorprogramma van niemand minder dan Sara Kroos.

14:30 – 15:00   Devon & New Jamm

Devón is een Rotterdamse muziek artiest van 20 jaar die zich de afgelopen jaren heeft ontwikkelt als veelzijdige Rap / Hip-Hop artiest. Na zijn deelname aan podia als Fanatics, Spraakuhloos, Music Matters, Who is You, Sing off South organiseert hij sinds een jaar zijn eigen Jamsessions.
Speciaal voor Bevrijdingsfestival Zuid Holland heeft hij een featuring met R&B en HipHop formatie New Jamm onderleiding van Jeremy Garcia. De allround band New Jamm komt uit Rotterdam. Zij delen dezelfde passie en voelen zich meer als één familie.

[Foto: Devón]