Q: Wat vieren we op 5 mei?
A: Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. We vieren dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië. Dat er een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog vol geweld en onderdrukking. 5 mei is ook een dag om ons te bezinnen op het belang van vrijheid en ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is. Op de Bevrijdingsfestivals staan we samen stil bij dit gegeven, tijdens verschillende momenten en activiteiten. Om te vieren dat we vrij zijn, en om steun te betuigen aan hen die dat niet zijn.

Q: Hoeveel Bevrijdingsfestivals zijn er?
A: Ieder jaar op 5 mei worden 14 Bevrijdingsfestivals georganiseerd. Elke provincie hoofdstad heeft een Bevrijdingsfestival plus Haarlem en Den Haag. Bevrijdingsfestival Zuid-Holland vindt plaats in het Park (bij de Euromast) in Rotterdam. Op de festivals wordt de bevrijding en de vrijheid gevierd maar ook stilgestaan bij vrijheid en onvrijheid in de rest van de wereld. Op de website www.bevrijdingsfestivals.nl staan alle festivals op een rij.

Q: Wat is er te doen op de Bevrijdingsfestivals?
A: Op de bevrijdingsfestivals kan je genieten van muziek, waardoor iedereen een gevoel van vrijheid krijgt. Maar de bevrijdingsfestivals zijn niet zoals alle andere muziekfestivals. Overal zijn projecten te vinden die iets met vrijheid te maken hebben. Zo staan op het Plein van de Vrijheid organisaties als Amnesty en het Rode Kruis en kun je in gesprek bij oorlogsveteranen bij het Veteranen Speeddaten. Daarnaast is er op ieder festivals een 5 mei moment, waarbij mensen die in onvrijheid hebben geleefd hun verhaal op het hoofdpodium vertellen.

Q: Wat en wie zijn de Ambassadeurs van de Vrijheid?
A: Het Nationaal Comité 4 en 5 Mei wijst jaarlijks Landelijke Ambassadeurs van de Vrijheid aan. Deze acts vliegen in helikopters van de Luchtmacht door Nederland, om op de verschillende landelijke Bevrijdingsfestivals op te treden. Naast optreden besteden ze ook aandacht aan het thema van het Bevrijdingsfestival.

Q: Wat is het thema van Bevrijdingsfestival Zuid-Holland en hoe zien we dit terug?
A: Ieder jaar kiest het Nationaal Comité 4 en 5 mei een thema dat als rode draad door de activiteiten op 4 en 5 mei loopt. Het jaarthema inspireert om herdenken en vieren aan elkaar te verbinden en de historische gebeurtenissen in verband te brengen met de actualiteit wereldwijd. De komende jaren doet het Nationaal Comité een appel op iedereen om zich in te zetten voor de waarde van vrijheid. Dit doet het comité onder de noemer Geef vrijheid door.

In samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei willen we de bezoekers van Bevrijdingsfestival Zuid-Holland in aanraking laten komen met het begrip vrijheid en de beperkingen ervan. In verschillende projecten, zoals debat, Veteranen Speeddaten en het Plein van de Vrijheid komt dit elk jaar tot uiting.

Q: Moet ik betalen om op het festivalterrein te mogen?
A: Nee, het festival is gratis toegankelijk! Met het betreden van het festivalterrein word je wel geacht op de hoogte te zijn van de huisregels en je hier aan te houden.

Q: Ik ben nog geen 18 jaar, mag ik ook naar het festival?
Jazeker, het festival is voor alle leeftijden toegankelijk. We schenken alleen geen alcohol aan minderjarigen. Er kan om je legitimatie gevraagd worden bij de bar. Ben je tussen de 18 en 25 jaar? Haal een stempel bij het informatiepunt of bij de bar met je legitimatie. Hiermee kunnen we je sneller helpen bij de barren.

Q: Zijn er ook WC’s?
A: Ja er worden toiletten geplaatst op het festivalterrein. Voor eenmalige betaling krijg je een stempel en hiermee heb je de gehele dag toegang tot het toilet. Losse toiletbeurten en betalen per keer is ook een optie.

Q: Werken jullie met munten?
A: Nee, Bevrijdingsfestival Zuid-Holland is een pin-only festival. Dat betekent dat we geen cash meer aannemen, maar dat alles betaald kan worden door middel van pin of creditcard. Heb je echt alleen maar cash op zak? Dan kun je dat op het terrein inwisselen voor een cashcard, waarmee je op het festival kunt betalen. Geld wat op een cashcard gezet wordt kan niet meer worden teruggestort.

Q. Mag ik mijn eigen eten en drinken meenemen op het terrein?
A: Het is niet toegestaan om eigen eten en drinken mee te nemen. Ingenomen producten worden niet geretourneerd.

Q: Is Bevrijdingsfestival Zuid-Holland toegankelijk voor mindervaliden?
A: Elke ingang heeft een mindervalidentoegang. Er is een invalidentoilet aanwezig (bij de EHBO-post).

Q: Hoe kan ik het beste naar het festival komen?
We raden je aan met de fiets of met het openbaar vervoer naar het festival te komen. We plaatsen fietsenstallingen bij de ingangen, waar je je fiets kunt plaatsen. Deze fietsenstallingen zijn gratis, maar voor eigen risico. Parkeer geen fietsen tegen huizen en/of winkels en maak geen fietsen vast aan bouwhekken, deze worden verwijderd.

Kijk bij bereikbaarheid voor verdere informatie!

Q: Waarom staat er een hek om het Bevrijdingsfestival, druist dit niet in tegen het hele idee van vrijheid?
A: De organisatie van Bevrijdingsfestival Zuid-Holland had ook liever geen hek om het festival heen gehad, maar met het oog op de veiligheid is het vanuit de overheid bepaald dat er een hek moet staan. De reden hiervan is het kunnen monitoren van de hoeveelheid mensen, zodat bij een te hoog aantal een eventuele toegangsstop kan worden ingesteld. Daarnaast ook om te voorkomen dat mensen gevaarlijke objecten meenemen of op fietsen, scooters of zelfs auto’s door het festivalgebied rijden.

Q: Hoeveel mensen komen er naar Bevrijdingsfestival Zuid-Holland?
A: Over de gehele dag komen er rond de 40.000 bezoekers naar het festival. Er is altijd een aantal piekmomenten in de toestroom naar het festival. Het kan zijn dat je dan iets langer moet wachten bij de ingangen, muntverkoop of bij de bar. We werken allemaal zo hard mogelijk om het festival voor iedereen soepel te laten verlopen.

Q: Hoe wordt een groot gratis festival als Bevrijdingsfestival Zuid-Holland gefinancierd?
A: Bevrijdingsfestival Zuid-Holland wordt voor een deel gefinancierd uit de inkomsten vanuit eten en drinken. Deze inkomsten zijn echter niet genoeg zijn om alle kosten van de artiesten, podia, personeel, licht en geluid, beveiliging, barren etc. te dekken. We hebben een grote sponsor aan het Nationaal Comité 4 en 5 mei en het Veteranen Fonds Provincie Zuid-Holland en Gemeente Rotterdam, maar hebben daarbij nog verschillende andere sponsors. Op deze website vind je onderaan de pagina’s alle organisaties die ons helpen ieder jaar het festival tot een succes te maken. Tevens ontvangen we inkomsten uit fondsen en subsidies.

Q. Mag ik collecteren of flyeren op het festivalterrein?
A: Het is zonder toestemming van de organisatie niet toegestaan te flyeren, collecteren of andere zaken uit te delen op of rondom het festivalterrein. Ziet de organisatie of beveiliging dit toch gebeuren, dan kun je van het terrein worden verwijderd.

Q: Hoe kan ik een perskaart aanvragen voor Bevrijdingsfestival Zuid-Holland?
A: Stuur een e-mail naar isa@jmr.nl met je naam, de naam van het medium waarvoor je werkt, met hoeveel mensen je wilt komen en of je interview-verzoeken hebt. Mocht er iets niet duidelijk zijn aan de hand van je aanvraag, dan zal er een antwoord komen met het verzoek om meer informatie. Je ontvangt ook een bevestiging per e-mail.

Q: Er zijn foto’s van mij gemaakt, waar kan ik deze terugvinden?
A: Met het betreden van het festivalterrein geef je toestemming dat er foto’s van je gemaakt kunnen worden en dat deze foto’s voor publicitaire doeleinden worden gebruikt. De foto’s van de organisatie zijn terug te vinden op de Facebookpagina: www.facebook.com/bevrijdingsfestivalzh

Q: Ik heb iets gevonden, kan ik dit ergens inleveren?
A: Lever gevonden voorwerpen alsjeblieft in bij een van de barren. De organisatie verzamelt na afloop alle gevonden voorwerpen.

Q: Waar kan ik gevonden voorwerpen terugvinden?
A: Ben je iets verloren op 5 mei? Neem dan even contact met ons op via info@bevrijdingsfestivalzh.nl met een duidelijke omschrijving van wat je bent verloren en we reageren zo snel mogelijk!

Q: Wordt de voetbalwedstrijd Olympique Marseille-Feyenoord uitgezonden tijdens Bevrijdingsfestival Zuid-Holland?
A: Nee, we mogen geen voetbalwedstrijden uitzenden tijdens Bevrijdingsfestival Zuid-Holland.

Staat je vraag er niet tussen? Mail je vraag dan naar info@bevrijdingsfestivalzh.nl en we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.